• by:
  • February 16th, 2023
  • Category:
Leuvenaars krijgen hoger bedrag om Kom op voor je wijk-projecten te realiseren

De succesformule ‘Kom op voor je wijk’, waarmee Leuvenaars buurtprojecten kunnen realiseren, wordt in een nieuw jasje gestoken. Het budget dat Leuvenaars kunnen aanvragen wordt flink opgetrokken tot maar liefst 24.000 euro.

Per jaar voorzien we meer dan 305.000 euro voor buurtprojecten via Kom op voor je wijk. Want wie weet beter wat onze straten en wijken nodig hebben dan de Leuvenaars die er wonen?

Leuvenaars krijgen hoger bedrag om Kom op voor je wijk-projecten te realiseren

Leuvenaars krijgen hoger bedrag om Kom op voor je wijk-projecten te realiseren
De succesformule ‘Kom op voor je wijk’, waarmee Leuvenaars buurtprojecten kunnen realiseren, wordt in een nieuw jasje gestoken. Het budget dat Leuvenaars kunnen aanvragen wordt flink opgetrokken tot maar liefst 24.000 euro. Met dat verhoogde budget geeft Leuven haar inwoners nog meer mogelijkheden om mee te bepalen hoe hun buurt eruitziet en contacten tussen buren te doen groeien.

Van boekentillen, muurschilderingen en straatmeubilair tot gevelgedichten, buurtmoestuinen en -kookboeken: de honderden Kom op voor je wijk-projecten die Leuvenaars al samen met de stad realiseerden zijn haast niet meer te tellen. De projecten dragen stuk voor stuk bij tot de sterke verbondenheid tussen buren en maken van Leuven een stad vol gezellige plekken.

“Sinds 2000 al ondersteunen we met Kom op voor je wijk initiatieven van buurtbewoners die hun buurt willen verfraaien of de buren dichter bij elkaar willen brengen”, legt Bieke Verlinden, schepen van wijkwerking, uit. “Onze inwoners kunnen dus al vele jaren budget aanvragen en aan de slag gaan om zelf hun droombuurt te creëren. Daarbij krijgen ze financiële en logistieke ondersteuning van de stad en worden ze van A tot Z begeleid bij de uitwerking van hun project.” 

In 2020 bestond Kom op voor je wijk twintig jaar. “Omdat stilstaan achteruitgaan is, organiseerden we een grote evaluatie van het project”, zegt schepen Bieke Verlinden. "Door de coronacrisis liep dat traject vertraging op, maar van zodra het weer kon organiseerden we stadsgesprekken met Leuvenaars die al eens een project realiseerden, met de stadsdiensten en de Kom op voor je wijk-juryleden”, zegt Bieke Verlinden. Op basis van die gesprekken kreeg het toelagereglement van Kom op voor je wijk een grondige update.

Nieuw reglement
Tot nu toe konden Leuvenaars tot 18.600 euro aanvragen voor hun project (naast de ondersteuning van verschillende stadsdiensten). “Nu hebben we dat budget fors opgetrokken: Leuvenaars kunnen tot 24.000 euro aanvragen om hun droom voor de straat of wijk te realiseren en zelf het openbaar domein onder handen te nemen. Het gaat dan over projecten met vooral een infrastructurele impact op het openbaar domein. Voor sociaal-culturele of informatieve projecten kunnen inwoners tot 5.000 euro aanvragen, ook een verhoging”, legt schepen Verlinden uit. Met elk project groeit ook de sociale samenhang tussen buurtbewoners. Zo helpt dit project mee om van de Leuvense buurten plekken te maken waar je je thuis voelt.”

Een andere aanpassing is dat buurtprojecten die op privaat domein uitgewerkt worden (bijvoorbeeld een grond van een buurtbewoner of iemands gevel) voortaan voor 100%, in plaats van 80%, betoelaagd worden. Voorwaarde is wel dat de acties een meerwaarde hebben voor alle buurtbewoners en dat het project minstens 3 jaar blijft. 

“Per jaar voorzien we meer dan 305.000 euro voor buurtprojecten via Kom op voor je wijk. Want wie weet beter wat onze straten en wijken nodig hebben dan de Leuvenaars die er wonen?”, lacht Bieke Verlinden. ​