In de stadsgebouwen zitten er heel wat mogelijkheden om verenigingen ruimte te geven

130.000 m² in en rond stadsgebouwen staat open voor Leuvense verenigingen

Het stadsbestuur maakte de voorbije weken haar plannen bekend voor de komende jaren. Daarbij zitten ook enkele plannen om stadsgebouwen te verbouwen en ze ter beschikking te stellen van Leuvenaars.  De komende legislatuur komt er in de stad extra ruimte, onder andere in nieuwe of vernieuwde stadsgebouwen. Enkele van die projecten zijn al heel concreet, andere zitten in een verkenningsfase. Op dit moment is het al duidelijk dat er de komende jaren alvast bijna 10.000 m² nieuwe of vernieuwde binnenruimte bijkomt voor verenigingen en 12 ha groene buitenruimte waarin zij kunnen ravotten of juist de stilte opzoeken.

Leuvenaars zoeken ruimte om te ontmoeten en te creëren
Met meer dan 100.000 inwoners in een stad die verbinding hoog in het vaandel draagt, mag het niet verbazen dat er veel verenigingen zijn die vergader- of activiteitenruimte zoeken. Het stadsbestuur maakt er een prioriteit van om mee te zoeken naar ruimte voor hen. “We zijn een bruisende stad, en de talloze jeugd-, sport- of andere verenigingen zijn daarin een drijvende kracht. In 2017 hielden we al een enquête bij de Leuvense cultuurraad over het ruimtegebruik. Daaruit ontstond een werkgroep die voortdurend zoekt naar ruimte. En natuurlijk betrekken we hen nauw bij de zoektocht naar die ruimte”, zeggen schepen van jeugd Dirk Vansina en schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Stadsgebouwen staan open voor Leuvenaars
En die ruimte vindt de stad onder andere in eigen gebouwen. “In de stadsgebouwen zitten er heel wat mogelijkheden om verenigingen ruimte te geven. In de toekomst werken we meer naar een gedeeld gebruik toe. Overdag kunnen ze een kantoor zijn, ‘s avonds of in het weekend vergader- of activiteitenruimte voor verenigingen. Het is op die manier dat we naar de stadsgebouwen kijken”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera.

De stad verbouwt de gebouwen en zet trajecten op met verenigingen om samen te bepalen wie welke ruimte kan gebruiken en welke faciliteiten nodig zijn. Tegelijk houdt de stad ook de contacten met de buurt warm. "Want buren vrezen vaak voor overlast. Als we hen nauw betrekken merken we dat ze meestal mee enthousiast worden”, weet schepen van wijkwerking Bieke Verlinden.

Scheutsite
De Scheutsite is gelegen langs de Zavelstraat in Kessel-lo. “Ze biedt een enorme waaier aan mogelijkheden”, vertelt schepen Wadera. “Verenigingen, toneelgezelschappen, scholen, enz. hebben hier 6.000 m² binnenruimte en 10 ha groene ruimte ter beschikking. Momenteel doorlopen geïnteresseerde verenigingen een traject waarin ze onderling hun noden bekijken en hoe ze ruimte eventueel kunnen delen. Vanaf het voorjaar van 2020 zullen zij hun intrek in de gebouwen nemen.”

Broosgebouw
De Broossite is het gebouw langs de Ruelensvest waar momenteel vooral het SLAC en Cirkus in Beweging activiteiten hebben. Het gebouw krijgt vanaf het najaar van 2020 een grondige renovatie. Uiteindelijk zal hier 1.200 m² bruikbare binnenruimte komen. “Goed nieuws voor Cirkus in Beweging en het SLAC (Academie en Conservatorium), want zij kunnen hier na de werken terug intrekken en ze zullen meer ruimte hebben”, vertelt schepen Vandevoort. 

Schietstand
De site van het militair domein in Heverlee is vooral interessant voor jeugdverenigingen. Ze heeft een binnenruimte van ongeveer 2.400 m² en mooie groene buitenruimte van 2 ha. De stad maakt momenteel aankoop- en verbouwplannen. “We bekijken met geïnteresseerde jeugd- en andere verenigingen hoe dit voor hen een ideale ontmoetingsplaats kan worden”, zegt schepen Vansina.