• image
"Leuven moet een stad zijn voor iedereen, wat het budget ook is."
Leuven is gegeerd. Mensen willen graag in onze stad zijn. Dat bewijzen de duizend nieuwe inwoners die we elk jaar verwelkomen. De Leuvenaars zijn terecht trots op hun  bruisende, veilige, leefbare stad. De lusten van de grootstad, zonder de lasten, wordt al eens gezegd. Alles voor een fijn leven is aanwezig in Leuven: tal van parken, een uitgebreid cultureel aanbod, uitstekende zorgvoorzieningen, onderwijs, sportgelegenheid… En het beste moet nog komen, want tal van nieuwe initiatieven zitten in de pijplijn en zullen onze stad nog aangenamer maken.

Wat gegeerd is, heeft helaas een prijs. De stijgende vraag naar huisvesting maakt wonen er niet goedkoper op. Wie in Leuven of Vlaams-Brabant een woning wil huren, kopen of bouwen moet steeds dieper in zijn of haar beurs tasten. Dat is het geval in veel Vlaamse steden. De laatste twintig jaar hebben we een enorme inhaalbeweging gemaakt om zo veel mogelijk aan die vraag te voldoen, door zwaar te investeren. Er zijn veel woningen bijgekomen en er staan nog talloze woonprojecten in de steigers. Ook al zijn we op het vlak van woonbeleid erg afhankelijk van de Vlaamse en federale regering, we leggen ons niet neer bij de hoge vastgoedprijzen. Leuven moet een stad zijn voor iedereen, wat het budget ook is.

Wonen voor iedereen
We hebben hard gewerkt om oude industriesites en verloederde stadswijken, zoals de Vaartkom en de Centrale Werkplaatsen, om te vormen tot moderne, aangename woonwijken met voldoende ruimte voor groen, water en ontmoeting. We verplichten projectontwikkelaars om 20 procent sociale huisvesting en voldoende budgetwoningen te voorzien. Die budgetwoningen zijn woningen om te huren of te kopen aan 30 procent onder de marktprijs, voor mensen die iets te veel verdienen voor een sociale woning, maar ook niet genoeg om op de private markt iets te kopen.

In sneltempo zijn tal van nieuwe woonprojecten gebouwd, zoals aan de Vaartkom, de Centrale Werkplaatsen, de Vesaliussite en Klaverveld. Daarnaast zorgen we ervoor dat gezinswoningen in de stad dienen voor gezinnen en niet langer in studentenkamers opgedeeld worden. Vroeger gebeurde dat vaak waardoor de schaarste aan woningen in de stad alleen maar toenam. Dankzij nieuwe regels voorkomen we dat huizen nog opgedeeld worden in verschillende studentenkoten. Daarnaast werken we samen met de universiteit om grotere studentenresidenties te bouwen, waardoor er duizenden kamers bijkomen in residenties zoals Waterview, De Vesten of Vaart94. Veel vroegere studentenhuizen zijn nu opnieuw op de markt gebracht voor gezinnen dankzij onze inspanningen. Dat beleid zetten we verder en zal de prijsstijging temperen.

wonen in Leuven
wonen in Leuven
Sociaal wonen
Twintig jaar geleden waren veel van de sociale woningen erg verouderd. We beslisten daarom samen met sociale huisvestingsmaatschappijen Dijledal en SWAL om eerst de bestaande woningen en appartementen, zoals Sint-Maartensdal, te renoveren, om hen opnieuw te laten voldoen aan de hedendaagse normen van leefcomfort en brandveiligheid.  Dat doen we aan een gemiddelde van 100 woningen per jaar, wat ongezien is in Vlaanderen.

Sinds 2000 bouwen we weer volop nieuwe sociale woningen en appartementen bij. Op dit moment zijn er meer dan 3.200 sociale huurwoningen in het Leuvense. We zullen dat aantal de komende jaren tot meer dan 4.000 opkrikken. Een aantal woonprojecten, zoals Klein Rijsel en Lolanden, zijn binnenkort klaar. Andere projecten staan op de planning, zoals Artois Sociaal aan de Vaartkom met 80 appartementen. Ook in de grote vernieuwing van de Hertogensite krijgt sociale huisvesting ruime aandacht. Op die manier willen we de wachtenlijsten sterk inkorten.

wonen in Leuven
Wonen voor de toekomst
De manier van wonen verandert. Die nieuwe trends houden we in het oog. Meer zelfs, daar experimenteren we volop mee. Cohousing of groepswonen is misschien wel de bekendste nieuwe woonvorm. In zo'n project heeft elk gezin een eigen privéwoning en delen ze samen de tuin en enkele ruimtes, zoals een wasplek, bureauruimte, logeerkamers… Niet alleen kun je zo compacter wonen zonder aan comfort in te boeten, ook de bouw van de woning kan goedkoper door samen materiaal aan te kopen. Om cohousing in Leuven een duw in de rug te geven, hebben we via een onafhankelijke jury een stuk grond aan de Geldenaaksebaan aan een woongroep toegewezen. Twaalf gezinnen trekken daar binnenkort in.

wonen in Leuven