• image
"Taal is kracht. Wie het Nederlands goed onder de knie heeft, staat sterk in zijn schoenen om te communiceren, later vlot een job te vinden, samen met anderen een hobby te beoefenen en om vrienden te maken."
Tijdens de Zomerschool kunnen jonge kinderen met een andere moedertaal spelenderwijs hun Nederlands oefenen, zodat ze op 1 september klaar zijn om aan het nieuwe schooljaar te beginnen.

Voor volwassenen is er Open School, dat toegankelijke lessen in taal, rekenen en computer organiseert. Op 10 jaar tijd verdubbelde het aantal cursisten tot 5.000. We bouwden een nieuwe campus zodat nog meer mensen zich kunnen bijscholen.

Net als de andere centrumsteden ontvangt Leuven elk jaar anderstalige nieuwkomers, vaak ook gezinnen met kinderen. Die minderjarige kinderen lopen school in Leuven, waar ze goed worden opgevangen. Het brengt ook vragen, bezorgdheden en noden met zich mee, in de klas en daarbuiten. Onderwijsnetwerk SOM bracht die vragen in kaart, wat leidde tot een actieplan. Een belangrijke uitwerking van het plan is de inzet van een ambulant multidisciplinair team van experten, die zowel leerlingen als leerkrachten psychosociaal kunnen ondersteunen. Het team zal niet enkel psychosociaal begeleiden. De taalcoach van het team kan op vraag van de leerkrachten of de school extra begeleiding op maat geven. Het multidisciplinair team zal een vertrouwd aanspreekpunt voor leerkrachten, leerlingen en directies zijn.