• image
"97 procent van de kinderen heeft een plaats in hun school van eerste of tweede keuze."
De aanmelding en inschrijving van Leuvense kinderen in het Leuvense basisonderwijs verloopt sinds 2016 digitaal, met het systeem Meld je aan’. De stad Leuven en het Lokaal Overlegplatform Leuven Basisonderwijs (LOP BaO Leuven) werkten anderhalf jaar intensief aan de invoering van dat systeem voor Leuven. Sindsdien is het beeld van kamperende ouders aan een schoolpoort in Leuven voltooid verleden tijd.

Kamperen aan de schoolpoort was een nefast gevolg van het oude inschrijvingssysteem, waar iedere ouder zelf bij een school ging aankloppen om zijn kind in te schrijven. Het  was onrechtvaardig, want niet elke ouder heeft het netwerk of de middelen om aan de schoolpoort te kamperen. Bovendien zorgde het voor onnodige stress, want het creëerde de foute perceptie dat er een plaatstekort in de Leuvense scholen is.

Samen met de scholen, over alle netten heen, heeft Mohamed Ridouani 500 extra plaatsen gemaakt en een digitaal systeem op poten gezet waar afstand een factor is. Resultaat: 97 procent van de kinderen heeft een plaats in hun school van eerste of tweede keuze, niemand heeft nodeloos moeten kamperen en er is nog plaats over.

Ook voor het secundair onderwijs is er vanaf volgend schooljaar een digitaal aanmeldsysteem, voor alle scholen binnen alle netten.