• image
"Internationaal talent aantrekken en ondersteunen is belangrijk voor Leuven."
Internationalisering zorgt niet alleen voor een verrijking op cultureel en sociaal vlak, ook voor onze economie is het cruciaal. De grote bedrijven, spin-off’s en startende ondernemingen brengen werkgelegenheid en welvaart met zich mee en verwelkomen talent, ook vanuit het buitenland.

Daarom starten we met een International House. Dat wordt dé plaats waar toekomstige internationale medewerkers van Leuvense bedrijven alle informatie zullen kunnen vinden die nodig is om te wonen en werken in Leuven. Tegen 2020 wordt het Comeniusgebouw aan de Tiensevest hiervoor gerestaureerd en opengesteld. Ook de International School Leuven, nu nog op Campus Proximus in Haasrode, verhuist naar het Comeniusgebouw. Net zoals de kantoren van Leuven MindGate, het samenwerkingsplatform om van Leuven de internationale kennisregio op vlak van technologie, gezondheid en creativiteit te maken. Het gebouw zal symbool staan voor de gastvrijheid van de stad ten opzichte van de internationale gemeenschap.

Samenwerken met het buitenland
Leuven sloot recent twee samenwerkingsovereenkomsten af met de wereldsteden New Delhi in India en Wuxi in China. Dergelijke intense samenwerking is een heel goede zaak voor onze stad, omdat we een nauwe band hebben met belangrijke steden in twee van de sterkst groeiende economische landen in de wereld, wat voor werkgelegenheid in onze regio zal zorgen. 

Leuven werkt op vele vlakken samen met India. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, imec en tal van spin-off bedrijven. Ondertussen woont in Leuven de tweede grootste populatie Indiërs in België, na Antwerpen. 

Om de relaties tussen Leuven en India te stimuleren op cultureel, economisch, academisch en wetenschappelijk vlak, werd in oktober 2013 het India House Leuven opgericht, een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, VOKA Vlaams Brabant  en verschillende culturele en sociale organisaties.