• image
"Zestig procent van de Leuvense CO2-uitstoot komt van gebouwen. Hoe lager het energieverbruik, hoe beter voor onze uitstoot."
Zestig procent van de Leuvense CO2-uitstoot komt van gebouwen. Hoe lager het energieverbruik, hoe beter voor onze uitstoot. Ook voor de portemonnee. Veel van de Leuvense gebouwen dateren uit de jaren '70 of zijn zelfs nog ouder, waardoor er vaak geen degelijke isolatie aanwezig is. Zo gaat er pakken warmte verloren. Dat merk je aan de uitstoot, en aan je factuur.

Energiecoach
Wat je best doet om te besparen op je energiefactuur is niet altijd duidelijk. Hoe begin je aan isoleren en renoveren? Wij willen de Leuvenaars zoveel mogelijk ondersteunen om hier de juiste keuzes te maken. Daarvoor kan je terecht bij de Energiecoach van de stad Leuven, die iedereen helpt om afhankelijk van je budget de juiste maatregelen te treffen. De Energiecoach vertelt je op welke premies en fiscale voordelen je recht hebt.

Energieloket
In het stadskantoor is er een Energieloket, waar je met al je vragen terecht kunt. Daar krijgt elke bezoeker een ThermoCard. Met die slimme kaart kun je op eenvoudige manier ontdekken hoeveel warmte je via buitenmuren of ramen verliest, en of isolatie nodig is. Of je dak goed geïsoleerd is, kan je bekijken op de thermografische luchtfoto. Onze mobiele Energiebus trekt de Leuvense buurten rond om informatie te geven.

Stedelijke energiepremie
Om eigenaars aan te moedigen werk te maken van een betere isolatie en andere energiebesparende ingrepen, hebben we een stedelijke energiepremie ingevoerd die bovenop de bestaande premies van netbeheerder Eandis komt.

Renovatiebegeleider
Eens beslist wat je wil, komt de renovatiebegeleider aan bod. Die begeleidt je bij elke stap, van plan tot renovatie. Renoveer je samen met je buren? Door samen een aannemer te zoeken en bouwmateriaal aan te kopen, kun je de kostprijs behoorlijk naar beneden halen. Ook dat ondersteunen we, via het project Wijkrenovaties.

Hernieuwbare energie
Ook de productie van hernieuwbare energie vinden we belangrijk. Zo is er een innovatief proefproject in de sociale woningen in de Van Waeyenberghlaan om energie op te wekken met het afvalwater van Gasthuisberg. Zo’n energietechnieken installeren we binnenkort ook aan de Vaartkom, waar het afvalwater van Stella Artois de hele wijk kan voorzien van hernieuwbare stroom.

Stadswijken die amper energie verbruiken zijn niet langer een droom. Zowel het nieuwe sociale woonproject Klein Rijsel als stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom en de Bottelarijsite aan de Mechelsestraat zijn energieneutraal.

Energie halen uit zon, wind en warmte en die beschikbare groene energie zo efficiënt mogelijk gebruiken. Dat is de dubbele doelstelling van LICHT Leuven, het partnerschap van stad Leuven met Ecopower, een coöperatieve energieleverancier waar de klanten zelf eigenaar zijn van de groenestroominstallaties. Op termijn willen we als stad volledig draaien op hernieuwbare energie, waarvan het grootste deel lokaal geproduceerd wordt. Dat betekent dat we alle potentieel op vlak van zonne-, wind- en warmte-energie moeten benutten en tegelijk moeten werken aan onze energie-efficiëntie. De groenste energie is namelijk diegene die niet verbruikt wordt.


Een ander partnerschap is L.E.U.V.E.N, dat focust op renovatie. 18 gebouwbeheerders, waaronder de KU Leuven, enkele scholen en de stad, in Leuven hebben zich verzameld om hun gebouwen duurzaam te renoveren. De komende drie jaar investeren ze samen veertig miljoen euro. Door alle projecten samen te voegen, konden we hiervoor ook Europese subsidies binnenhalen.