• image
"Het creatieve landschap is enorm divers in Leuven. Veel creatieve ondernemers kozen de Vaartkom als thuisbasis."
Het creatieve landschap is enorm divers in Leuven. Veel creatieve ondernemers kozen de Vaartkom als thuisbasis. Bij veel van hen is er een grote vraag naar ruimte. Daar proberen we, onder de noemer Vaartopia, een oplossing voor te zoeken. Zo willen we er een groot publiek atelier openen, waar iedereen terecht kan om dingen te maken en te leren. In de Molens van Orshoven,  de oude graansilo’s en de Stokerij zullen we ruimte voor creatieven, cultuurverenigingen en kunstenaars beschikbaar maken. 


Als thuishaven van ‘Iedereen Beroemd’ van productiehuis de Chinezen, ‘Dagelijkse Kost’ van Hotel Hungaria, ‘de Duivelsuitdagingen’ van Boondoggle of ‘Thuis', is de Vaartkom al een broedplaats van creativiteit. 

Een andere vaste waarde is het kunstenhuis OPEK, waar jong en minder jong kunst maken of beleven. Het is de uitvalsbasis van belangrijke spelers in het Vlaamse kunstenlandschap, waaronder theaterhuis Het nieuwstedelijk, dans- en theatergezelschap fABULEUS en kunsteducatieve organisaties Mooss, Artforum en WISPER. 

Ook De Hoorn, een eigentijdse werk- en ontmoetingsplaats in een indrukwekkende oude brouwerij of de kunstenaarsateliers in Cas-co dragen bij aan de levendigheid in de buurt.  Net zoals de boten met jeugdhuizen, architecten, horeca, winkels en concertzaal. 
Creatieve Vaartkom - OPEK
Creatieve Vaartkom - Club Silo
Creatieve Vaartkom - Molens en silos