• by:
    • July 19th, 2024
    • Category:
    Vooruit Leuven wil meer zwemwater, in openlucht en indoor

    Vooruit Leuven eist dat de provincie resoluut kiest voor een nieuwe zwemvijver in het domein.

    We eisen dat de provincie resoluut kiest voor een nieuwe zwemvijver in het domein. Daarnaast willen we vaart maken om het zwembad in Kessel-Lo te vernieuwen en bij Vlaanderen te ijveren om een 50 meterbad te bouwen op Haasrode Researchpark.

    Vooruit Leuven wil meer zwemwater, in openlucht en indoor

    Vooruit Leuven wil meer zwemwater, in openlucht en indoor
    De temperaturen zijn eindelijk zomers. Ideaal weer om naar een openluchtzwembad te trekken. In Leuven zelf kan dat enkel op het provinciedomein, waar het ploeterbad elke zomer veel volk trekt. Vooruit Leuven eist dat de provincie resoluut kiest voor een nieuwe zwemvijver in het domein. Daarnaast wil de partij vaart maken om het zwembad in Kessel-Lo te vernieuwen en bij Vlaanderen ijveren om een 50 meterbad te bouwen op Haasrode Researchpark.

    Twee jaar geleden barstte heisa los: het provinciebestuur van Vlaams-Brabant wilde het openluchtzwembad op haar domein in Kessel-Lo sluiten, omdat het ploeterbad einde levensduur is. Na veel protest, ook van het stadsbestuur, kwam de provincie terug op haar beslissing. Op dit moment liggen twee scenario’s op tafel: een nieuw ploeterbad en een natuurlijke zwemvijver, of de renovatie van het bestaande ploeterbad tot waterspeelplekken – waar je dus niet kan zwemmen.

    “Voor ons is dat zelfs geen keuze: op het provinciedomein moet een zwemvijver komen”, zeggen Jan Thomas Roefs en Xavier Tielemans, Vooruit-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Het is één van de weinige plekken in de regio waar iedereen aan democratische prijzen kan genieten van openluchtzwemwater.”

    Dat daar nood aan is, weet Jan Thomas uit eigen ervaring: hij is jobstudent-redder in het provinciedomein: “Het is voor veel kinderen en hun (groot)ouders een geliefkoosde plek om op warme zomerdagen – die steeds vaker voorkomen – afkoeling en ontspanning te zoeken,” aldus Jan Thomas. “Er is nood aan méér openluchtzwemwater, niet minder.”

    Het provinciebestuur krijgt de middelen om te investeren in het provinciedomein en om aan de noden die er zijn tegemoet te komen. En de nood aan zwemwater in openlucht is zeer groot. Als ze daar niet toe bereid zijn - of er niet in slagen om een zwemvijver te realiseren -, dan pleiten we ervoor om de verantwoordelijkheid voor het domein en de bijhorende middelen over te dragen aan de stad, vindt Vooruit Leuven.

    Zwemmen in de Vaart

    Daarnaast ziet Vooruit Leuven nog potentiële openluchtzwemplekken in Leuven: aan de Vaart, ter hoogte van het boothuis aan de viaduct van de E314. “Het water is daarvan een goede kwaliteit, en de aanwezige betonnen steigers zorgen reeds voor de nodige infrastructuur om in en uit het water te gaan. Bovendien is er plek genoeg voor een ligweide, een tijdelijke zomerbar, fietsstallingen en sanitair,” licht Xavier Tielemans toe. “Het enige probleem is dat de wetgeving momenteel niet toelaat om te zwemmen in een waterloop waar ook scheepvaart is. Terwijl dat wel veilig kan op de locatie die we voor ogen hebben. We hopen dus dat de toekomstige bevoegde minister die wetgeving snel versoepelt.”

    Zwembaden

    Naast het openluchtzwemmen, heeft Leuven ook nood aan indoor zwemwater. Het zwembad van Kessel-Lo is erg populair, maar ook verouderd. “Daar moet zo snel mogelijk de hele sportsite vernieuwd worden, inclusief een nieuw 25 meterzwembad”, zeggen Jan Thomas en Xavier. “Er gaan stemmen op om daar een 50 meterbad te bouwen, maar gezien de ligging midden in een woonwijk is dat niet ideaal. We pleiten voor een 50 meterbad in Haasrode, in de buurt van de Brabanthal, in samenwerking met Sport Vlaanderen gezien de bovenlokale functie van zo’n zwembad.”