• by:
  • December 5th, 2022
  • Category:
Stad Leuven zet buddy’s voor anderstalige nieuwkomers in de schijnwerpers

Vandaag 5 december, de internationale dag van de vrijwilliger, zet stad Leuven de buddywerking voor anderstalige nieuwkomers in de schijnwerpers. De vrijwilligers maakten in totaal al 292 nieuwkomers, vaak gevlucht vanuit verschillende delen van de wereld, wegwijs in de stad.

Een buddy is in essentie een brugfiguur en wegwijzer in Leuven. Dankzij de warme inzet van deze Leuvenaars vinden de nieuwkomers sneller de weg.

Stad Leuven sponsort ideeën voor onderwijs van morgen

Stad Leuven zet buddy’s voor anderstalige nieuwkomers in de schijnwerpers
Vandaag 5 december, de internationale dag van de vrijwilliger, zet stad Leuven de buddywerking voor anderstalige nieuwkomers in de schijnwerpers. De vrijwilligers maakten in totaal al 292 nieuwkomers, vaak gevlucht vanuit verschillende delen van de wereld, wegwijs in de stad. De stad bedankt hen vandaag expliciet door te vertellen wat zij betekenen voor Leuven.

“De buddy’s zijn voor ons van onschatbare waarde. Als anderstalige nieuwkomer terecht komen in een stad met veel nieuwe gewoontes en andere regels is alsof je op een druk kruispunt staat dat je geblinddoekt moet oversteken”, zegt schepen van diversiteit, ​ Lalynn Wadera.

Sinds ik samenwerk met mijn buddy is mijn leven hier in Leuven echt veranderd. En ik kan veel meer Nederlands spreken nu.” ​
​- getuigenis van een nieuwkomer.

De buddy’s nemen de nieuwkomers mee en helpen hen op pad om hun leven in Leuven uit te bouwen. “Sommige buddy’s helpen bij het zoeken van een school of sportvereniging, andere gaan wekelijks langs bij de nieuwkomer en helpen bijvoorbeeld met de administratie, maar ook gewoon om elkaar te ontmoeten en zo Nederlands te oefenen”, zegt schepen Wadera. ​ “Wat ze doen is heel gevarieerd, en staat helemaal in functie van wat de nieuwkomers concreet nodig hebben om hun weg te vinden in de stad. “Een buddy is in essentie een brugfiguur en wegwijzer in Leuven. Dankzij de warme inzet van deze Leuvenaars vinden de nieuwkomers sneller de weg."

Ik help hem bij de voorbereiding van de examens Nederlands, we hebben samen Leuven verkend en ik zocht ook mee naar een woning.”
​- getuigenis van een buddy.

“In het begin begeleidde ik voornamelijk de nieuwkomers bij het zoeken van een gepaste job. Ik ging met hen naar de VDAB en uitzendkantoren. Intussen is dat uitgegroeid naar een bredere begeleiding. Nu leg ik ook mee contacten met bijvoorbeeld de school, de huurdersbond, ik ging zelfs al eens mee naar een advocaat.” ​ ​
​- getuigenis van een buddy.

Eerste gewone Leuvenaar
Voor de nieuwkomers zijn buddy’s een heel laagdrempelig aanspreekpunt en ze openen vaak vele deuren. Een buddy is iemand waar ze onmiddellijk heel praktische vragen aan kunnen stellen. Daarnaast zijn buddy’s ook vaak de eerste “gewone” Leuvenaars die ze ontmoeten buiten de vele hulpverleners. “Dat is voor hen heel verademend, iemand ontmoeten bij wie je jezelf kunt zijn. Want hulpverleners bekijken je toch meestal door een professionele bril”, zegt schepen Wadera.

Verrijking
Rijk in de letterlijke zin van het woord, word je niet van vrijwilligerswerk. Maar een rondvraag bij de vrijwilligers leert dat het wel een enorme verrijking op persoonlijk vlak betekent.

“De ontmoeting met mensen die in een ander land met andere normen en gewoontes geleefd hebben, leert je heel veel over jezelf. En de dankbaarheid van die mensen, is goud waard”
​- getuigenis van een buddy

“Ik heb van de nieuwkomers geleerd dat het leven dat wij leiden, niet voor iedereen is weggelegd. We maken ons soms druk in zaken die, in vergelijking met wat zij meemaken, een peulschil zijn.” ​
​- getuigenis van een buddy.

Stad van verbinding
Naast de buddywerking voor anderstalige nieuwkomers van de stad zijn er nog vele andere buddywerkingen in Leuven. “We willen een verbonden stad zijn, en daarin spelen buddy’s een centrale rol. Zij kunnen ook heel specifieke werkingen in de stad helpen door extra steun te geven”, zegt schepen van welzijn en wijkwerking Bieke Verlinden. Zo zijn er bijvoorbeeld studenten uit de lerarenopleiding die als huiswerkbuddy kinderen begeleiden bij hun huiswerk. En via Huis van het Kind begeleiden vrijwilliger-gezinscoaches kwetsbare gezinnen. Deze vrijwilligers helpen de gezinnen met allerlei vragen, zoals waar ze allemaal recht op hebben en hoe hulp te vragen, steeds op het tempo en op de vraag van het gezin. Zo bouwen ze mee aan een stad die kinder(kans)armoede niet aanvaardt. Er zijn ook de buddy’s die voor jonge vluchtelingen die begeleiding krijgen bij Minor Ndako de brug helpen bouwen naar zelfstandigheid in de stad. En de vrijwilligers die familieleden van expats mee op pad nemen. “Zoals je ziet loopt Leuven vol met allemaal vrijwillige buddy’s. Iets waar ik heel trots op ben!”, aldus schepen Verlinden

“Eén van de mooiste momenten was toen een van mijn nieuwkomers, na verschillende jaren poetshulp geweest te zijn, eindelijk een job in de IT wereld gevonden heeft. Dat was waarvoor hij gestudeerd had.” ​
​- getuigenis van een buddy.

Interesse?
Elke Leuvenaar die wil, kan een buddy zijn en andere Leuvenaars op een of andere manier wegwijs maken in de stad. Zo kan iedereen zijn leven hier uitbouwen en de warme verbinding in de stad mee maken en voelen.

Wie meer wil weten over of interesse heeft om buddy te worden van een anderstalige nieuwkomer kan terecht op de infosessies die de stad regelmatig organiseert.
Meer info is te vinden op de website van de stad: Vrijwillige buddy voor anderstalige nieuwkomers