• by:
  • October 28th, 2020
  • Category:
Snelle optreden in crisis van Leuven ontgaat ook virologen niet

De stad Leuven aarzelt tijdens de coronacrisis niet om preventief strengere maatregelen te treffen dan in de rest van het land. Zo was het de eerste grote stad met een mondmaskerplicht. Ook het deeltijds afstandsonderwijs,dat maandagavond bekendgemaakt, is een eigen beslissing van het stadsbestuur. En deze aanpak is ook de virologen niet ontgaan.

“Mohamed Ridouani is een van de burgemeesters die het tijdens de coronacrisis heel goed aanpakt”

Leuven ontgaat ook virologen niet: “Dit toont dat je als lokaal bestuur wel degelijk het verschil kan maken”

De stad Leuven aarzelt tijdens de coronacrisis niet om preventief strengere maatregelen te treffen dan in de rest van het land. Zo was het de eerste grote stad met een mondmaskerplicht. Ook het deeltijds afstandsonderwijs,dat maandagavond bekendgemaakt, is een eigen beslissing van het stadsbestuur. En deze aanpak is ook de virologen niet ontgaan.

De mondmaskerplicht, het deeltijds afstandsonderwijs en het vervroegen van het openingsuur voor horecazaken; het Leuvense stadsbestuur deinst niet terug om strengere maatregelen te nemen dan opgelegd. Andere steden nemen vaak de maatregelen van Leuven over. En dat valt op. In een gesprek van burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) met radiozender Q-Music dinsdagochtend sloot presentatrice Dorothee af met de woorden “Was Leuven maar groot genoeg om er met z’n allen te gaan wonen.”

Niet twijfelen

Ook viroloog Marc Van Ranst is de aanpak van Leuven niet ontgaan. “Mohamed Ridouani is een van de burgemeesters die het tijdens de coronacrisis heel goed aanpakt”, zegt Van Ranst. “Hij en het stadsbestuur twijfelen niet om in te grijpen. Het beleid dat er wordt gevoerd in Leuven is verstandig en doordacht. Dit toont echt aan dat je als lokaal bestuur een verschil kan maken. De wisselwerking tussen allerlei verschillende instanties zoals bijvoorbeeld de ziekenhuizen en de universiteit draagt ook bij tot de succesvolle aanpak. Er werd altijd gezegd dat de opvolger van Louis Tobback grote schoenen zou moeten vullen, maar bij Ridouani passen die schoenen perfect.”

De burgemeester van Leuven voelt zich vereerd door de woorden van Van Ranst. “Het is enorm fijn dat iemand zoals Marc Van Ranst onze maatregelen opmerkt”, zegt Mohamed Ridouani (SP.A). “We proberen al sinds maart een zo preventief mogelijk beleid te voeren. De mondmaskerplicht, het vervroegde sluitingsuur voor horecazaken en het deeltijds afstandsonderwijs zijn allemaal zaken waar we van weten dat ze streng zijn, maar we voorkomen liever dan genezen. Elke coronabesmetting is er eentje te veel. Daarom twijfelen we niet om streng op te treden. We willen een doortastende aanpak hanteren, gecombineerd met zorgzaamheid. Daarom richtten we ook ‘Leuven Helpt’ op. Mensen kunnen er geholpen worden met elk probleem door een van onze vele vrijwilligers. Het initiatief kende trouwens enorm veel succes, want nu is het zelfs verankerd in Nieuw-Zeeland. We willen absoluut vermijden dat mensen zich eenzaam voelen.”

Kracht vinden

Het valt dus op dat de stad Leuven vaak snelle beslissingen neemt. “De federale overheid hanteert een minimum, maar als we zien dat het nodig is om in te grijpen, dan gebeurt dat zeker”, meldt Ridouani. “Het heeft geen zin om te talmen. Wij willen net als iedereen dat de besmettingscurve weer daalt.” In de vele positieve reacties over het beleid vindt Ridouani naar eigen zeggen altijd de kracht om weer verder te gaan. “Na al die maanden met corona bezig te zijn, doen alle positieve woorden heel veel deugd. Ik werd in 2018 verkozen als burgemeester, maar ik ben het pas geworden tijdens de afgelopen acht maanden”, klinkt het.

(Bron: Het Nieuwsblad, 28 oktober 2020)