• by:
  • August 26th, 2022
  • Category:
Nieuwe hondenloopweide op de Philipssite

Leuven is een nieuwe hondenloopweide rijker. Dit brengt het aantal van dit soort plaatsen in Leuven op veertien.

Hondeneigenaars kunnen hun bevindingen met de stad delen.

Nieuwe hondenloopweide op Leuvense Philipssite

Nieuwe hondenloopweide op Leuvense Philipssite
Leuven is een nieuwe hondenloopweide rijker. Schepen van openbaar groen Lalynn Wadera en schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens openden vanmiddag samen met enkele hondenliefhebbers en hun viervoeters een nieuwe hondenloopzone op de Philipssite. Dit brengt het aantal van dit soort plaatsen in Leuven op veertien.

Een hondenloopzone is een afgebakend terrein waar honden vrij mogen rondlopen, weliswaar onder begeleiding. De nieuwste bevindt zich op de Philipssite, naast het skatepark, achter het Ubicenter. "De buurt vroeg er al lang naar. We zijn blij dat we nu aan hun vraag tegemoet kunnen komen. Hondenliefhebbers komen graag buiten en laten hun dieren graag ravotten. Maar we ontvingen ook meldingen dat loslopende honden in nabijgelegen parken soms voor overlast zorgen. We willen dat zowel hondenliefhebbers als andere buurtbewoners rustig buiten kunnen zijn om te genieten van de groene ruimtes in de stad. De hondenloopzones zijn een ideale oplossing. De honden kunnen er voluit spelen, zonder de rust van andere mensen te verstoren", vertelt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens."En ook voor andere dieren in de natuur is het een meerwaarde. Een loslopende hond kan immers makkelijk hun rust verstoren." 

De stad zorgde met de hulp van Wonen en Werken voor zitbanken voor de hondeneigenaars en spelelementen, zoals boomstammetjes en rotspartijen, voor de honden. Omdat bomen op deze plek niet kunnen groeien, bekijkt de stad alternatieven voor een schaduwplek. Alle honden zijn welkom op het terrein, maar de stad vraagt dat iedereen zich aan de gedragsregels houdt. Buiten deze afggebakende zones is het verplicht om honden aan de leiband te houden, dus ook in bossen en parken.

Tijdelijke invulling
De nieuwe hondenloopweide is onderdeel van de tijdelijke invulling van de Philipssite, die de stad doet in afwachting van grotere en structurele ingrepen. “We richten de site alvast in met meer groen, zitbanken, kleine sport- en spelelementen en een vrije ruimte om mee te experimenteren. En nu dus ook met een hondenloopweide. Als ze een succes is, zal de stad bij de definitieve herinrichting van de Philipssite ook een zone speciaal voor honden inplannen”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera. “Hondeneigenaars kunnen hun bevindingen met de stad delen zodat de stad ze kan meenemen bij de definitieve heraanleg van de Philipssite”, vult schepen Van Oppens aan.

Met de opening van de nieuwe hondenloopweide op de Philipssite komt het aantal hondenloopzones in Leuven op veertien. Ze zijn verspreid over de verschillende deelgemeenten. De stad maakt een onderscheid tussen hondenloopweides (grote open ruimtes) en hondenloopstroken (kleine stroken).