• by:
  • December 8th, 2022
  • Category:
Leuvenaars krijgen opleiding om actieve omstanders te worden

Gepast en veilig reageren op gedrag waarvan je voelt dat het ongepast of kwetsend is, dat kan je vanaf nu leren in Leuven. Met omstanderstrainingen wil de stad Leuvenaars technieken aanleren om op een goede en veilige manier tussen te komen.

Wie slachtoffer wordt van racisme of discriminatie, voelt zich nog te vaak in de steek gelaten. Dat leidt tot frustraties, bij henzelf en bij omstaanders. Daarom bieden we nu omstanderstrainingen aan voor wie dat wil leren.

Stad Leuven sponsort ideeën voor onderwijs van morgen

Leuvenaars krijgen opleiding om actieve omstanders te worden
Gepast en veilig reageren op gedrag waarvan je voelt dat het ongepast of kwetsend is, dat kan je vanaf nu leren in Leuven. Met omstanderstrainingen wil de stad Leuvenaars technieken aanleren om op een goede en veilige manier tussen te komen.

Gepast en veilig reageren op gedrag waarvan je voelt dat het ongepast of kwetsend is, dat kan je vanaf nu leren in Leuven. Op 21 maart lanceerde de stad Leuven de campagne ‘Got Your Back/Ik Sta Op’. De stad wil Leuvenaars ervan bewust maken dat ze als omstander of als getuige van racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag het verschil kunnen maken door er gepast op te reageren en tussen te komen. Hiertoe verspreidde de stad eerder al shoetags, concrete tips en methodieken. Daar komt nu een vormingsaanbod bij. Met omstanderstrainingen wil de stad Leuvenaars technieken aanleren om op een goede en veilige manier tussen te komen. De eerste training, die vandaag plaatsvindt, was snel volgeboekt. De volgende is gepland op 7 februari 2023.

“Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, in de school, jeugdvereniging of sportclub: ​ ook in Leuven komt ongepast gedrag, discriminatie of racisme voor. We merken dat mensen die getuige zijn van racistisch en discriminerend gedrag vaak niet weten hoe zij goed kunnen reageren”, zeggen schepenen Lalynn Wadera en David Dessers. “Achteraf denk je dan: hoe had ik beter kunnen reageren?”

Wie slachtoffer wordt van racisme of discriminatie, voelt zich nog te vaak in de steek gelaten. Dat leidt tot frustraties, bij henzelf en bij omstaanders. “Want als getuige wil je meestal wel reageren, maar je weet niet hoe dat kan. Daarom bieden we nu omstanderstrainingen aan voor wie dat wil leren”, aldus schepen Wadera.

Volgende sessie 7 februari
Voor individuele Leuvenaars organiseert de stad twee maal per jaar een omstanderstraining. Deze interactieve vorming geeft concrete handvaten om kwetsend en discriminerend gedrag te herkennen en er gepast op te reageren. Na drie maanden komen de deelnemers terug samen om ervaringen uit te wisselen en krijgen ze nog enkele ‘tips voor gevorderden’. “Het vraagt wat oefening om de technieken juist toe te passen als omstander. Het is dan ook perfect normaal als het eens minder vlot loopt. Op het terugkommoment kan je leren van elkaars ervaringen en aan zelfvertrouwen winnen als omstander”, aldus de schepenen. De eerste sessie vindt vandaag plaats, de volgende is op 7 februari 2023. Indien er veel interesse is, bekijkt de stad de mogelijkheden om bijkomende vormingsmomenten te organiseren. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan op leuven.be/ikstaop.

Vorming op maat voor organisaties
Voor organisaties die hun personeel of hun achterban willen helpen om actieve omstanders te worden, komt er een aanbod op maat. Dat betekent dat de trainers de opleiding aanpassen aan de concrete vraag van de organisatie. Voor non-profitorganisaties neemt de stad de kosten op zich, zij kunnen de opleiding dus gratis volgen. Organisaties kunnen een training aanvragen op www.leuven.be/omstandertraining-voor-organisaties.

Campagne ‘Got Your Back/Ik Sta Op’
De omstanderstrainingen maken deel uit van de campagne ‘Got Your Back/Ik Sta Op’. Met deze campagne wil de stad Leuvenaars aanmoedigen om tussen te komen bij incidenten van racisme en discriminatie. “Bij de start van de campagne deelden we shoetags uit, gaven we concrete tips om gepast te reageren en toonden we in verschillende filmpjes technieken om te reageren op racisme en discriminatie”, zegt schepen Wadera. “Nu komen daar de omstanderstrainingen bij. Door te reageren als omstaander kan je een groot verschil maken. Je geeft het slachtoffer het gevoel dat die er niet alleen voor staat en je maakt duidelijk dat we zo’n gedrag als samenleving niet tolereren”, besluit schepen Dessers.