• by:
  • October 26th, 2022
  • Category:
Leuven pakt lege brooddozen aan met projecten op maat van de scholen

Wie langs de ramen van Café Van de Velde aan bibliotheek Tweebronnen voorbij wandelt, ziet een fotoreeks van brooddozen gevuld met chips, pizza of frieten. De begeleidende tekst geeft inzicht in de realiteit die erachter schuilt. Met deze tijdelijke tentoonstelling van Lieve Blancquaert toont Leuven dat ze lege brooddozen ernstig neemt. De stad wil passanten vooral de kans geven om te begrijpen in plaats van al te snel te oordelen. De actie is onderdeel van het grotere project rond gezonde maaltijden op school, dat de stad samen met Rikolto uitrolt.

We zorgen we er met de stad voor dat nog meer Leuvense basisscholen werk kunnen maken van gezonde voeding voor elk kind.

Leuven pakt lege brooddozen aan met projecten op maat van de scholen

Leuven pakt lege brooddozen aan met projecten op maat van de scholen
De actie is onderdeel van het grotere project rond gezonde maaltijden op school, dat de stad samen met Rikolto uitrolt.

Wie langs de ramen van Café Van de Velde aan bibliotheek Tweebronnen voorbij wandelt, ziet een fotoreeks van brooddozen gevuld met chips, pizza of frieten. De begeleidende tekst geeft inzicht in de realiteit die erachter schuilt. Met deze tijdelijke tentoonstelling van Lieve Blancquaert toont Leuven dat ze lege brooddozen ernstig neemt. De stad wil passanten vooral de kans geven om te begrijpen in plaats van al te snel te oordelen. 

“Minstens één gezonde maaltijd per dag, daarop heeft elk kind recht. Bovendien draagt een goed gevulde maag bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Scholen doen al heel wat en we wisselen al jaren ervaringen uit rond gezonde en duurzame voeding op school. Vorig schooljaar hebben we samen met zes Leuvense basisscholen een pilootproject gedaan om gezonde voeding te verdelen onder de leerlingen.” Elke school kon een eigen project uitwerken. De stad en Rikolto ondersteunden de scholen met een subsidie en met advies.

Zes succesvolle pilootprojecten
De ene school deelde elke week gratis soep uit die gemaakt was van resten van de warme maaltijden. Bij een andere school sneed een groepje ouders groenten waarvan een vrijwilliger van buurtwerking ’t Lampeke soep maakte. Een derde school nam soep af bij korteketen-leverancier Kort’om. Een vierde school maakte de soep van hun cateraar van de warme maaltijden ook beschikbaar voor de leerlingen die boterhammen eten.

Niet alle scholen kozen voor soep: één school zorgde dagelijks voor groenten en fruit uit de korte keten. Nog een andere school stelde ontbijtkarren samen met onder andere yoghurt, fruit en notenrepen die op overschot waren bij Poverello. De scholen slaagden erin om met de subsidie en via solidaire bijdragen van de ouders de soep of snacks toegankelijk te maken voor alle kinderen. “En het fijne was dat ouders en leerkrachten merkten dat kinderen het lekker vonden, zelfs degenen die voordien hun neus optrokken voor een appel, een wortel of een kom soep”, weet Wadera.

Verdere uitrol
Na de eerste fase is het nu tijd voor een verdere uitrol. “We hebben veel geleerd uit de vorige fase. En zolang er geen structurele middelen komen vanuit Vlaanderen, zorgen we er met de stad voor dat nog meer Leuvense basisscholen werk kunnen maken van gezonde voeding voor elk kind”, zegt de schepen.

Leuvense scholen die ook willen starten met gezonde maaltijden zullen dat vanaf januari 2023 kunnen met de steun van de stad. “We voorzien geld en vooral ook advies.” Zo kunnen de scholen materiaal aankopen dat nodig is om te starten en Rikolto helpt hen op weg. “We leerden dat we scholen kunnen helpen bij het zoeken naar partners die maaltijden kunnen bereiden of verdelen en zo veel meer.”

Ook volledige warme maaltijden
Twee van de scholen die deelnamen aan het pilootproject, willen zelfs verder springen door gezonde warme maaltijden algemeen toegankelijk te maken. De stad zal de Leuvense scholen uitnodigen om ook hierrond samen ervaring op te bouwen. “Samen met geïnteresseerde scholen zullen we verkennen wat nodig is om ervoor te zorgen dat ook de warme maaltijden gezond, duurzaam en voor élke leerling betaalbaar zijn”, zeg Naomi Dries van Rikolto.

De stad en Rikolto leggen vandaag de laatste hand aan het vervolgproject. Eind dit jaar wordt bekendgemaakt hoe scholen een project kunnen indienen en welke ondersteuning ze kunnen krijgen van de stad en van Rikolto. “Leuvense basisscholen die ook gezonde maaltijden op school willen, kunnen hun ideeën alvast beginnen uitwerken”, besluit schepen Wadera.

Expo brooddoosnodig
​De fototentoonstelling is een initiatief van Lieve Blancquaert en Enchanté vzw. ​ Ze kadert in het project Brooddoosnodig dat in september 2021 opgestart is door Enchanté vzw, Let US en 9 scholen van de scholengroep SKOG in Gent. Het project voorziet een online platform waar ouders, bedrijven, handelaars, burgers en andere sympathisanten via een financiële bijdrage een maaltijd kunnen trakteren aan de deelnemende scholen. In Leuven startten enkele scholen met het project. Wie mee werk wil maken van goede voeding voor elke Leuvense leerling kan een maaltijd trakteren aan de scholen via brooddoosnodig.be. Alle traktaties gaan integraal naar gezonde voeding in de deelnemende scholen.