• by:
  • October 18th, 2022
  • Category:
133 Leuvense scholieren worden lid van Klimaatbende

In Abdij van Park gaven MOS, stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant vanmorgen het officiële startschot voor ‘De Klimaatbende’. 133 leerlingen uit het 5e leerjaar van vijf Leuvense scholen, allemaal “bendeleden”, zullen het komende jaar in hun school de klimaatuitdagingen op de agenda zetten. Aan de hand van verschillende proeven bewezen ze vanmiddag dat zij uitmuntende bendeleden zijn.

Scholen kunnen mee het verschil maken op weg naar een klimaatneutrale stad in 2030.

133 Leuvense scholieren worden lid van Klimaatbende

133 Leuvense scholieren worden lid van Klimaatbende
In Abdij van Park gaven MOS, stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant vanmorgen het officiële startschot voor ‘De Klimaatbende’. 133 leerlingen uit het 5e leerjaar van vijf Leuvense scholen, allemaal “bendeleden”, zullen het komende jaar in hun school de klimaatuitdagingen op de agenda zetten. Aan de hand van verschillende proeven bewezen ze vanmiddag dat zij uitmuntende bendeleden zijn.

De Klimaatbende uit Leuven bestaat uit leerlingen van het 5e leerjaar van Sancta Maria Leuven, de Sint-Norbertusschool, de Sint-Jansschool, De Bron en KieM. Zij zullen tijdens dit schooljaar al spelend en lerend meer te weten komen over hoe ze de klimaatuitdagingen – maar ook oplossingen - onder de aandacht kunnen brengen op school. Schepen van onderwijs Lalynn Wadera en schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers waren aanwezig om de leerlingen een duwtje in de rug te geven.
​​
​“Ik ben blij om te zien dat de leerlingen hier zo talrijk aanwezig zijn. Als lid van de Klimaatbende kunnen zij als een klimaat-ambassadeur optreden in hun school. Zo kunnen zij samen met de directies en leerkrachten acties bedenken om bijvoorbeeld het energieverbruik te verminderen en de CO₂-uitstoot op school terug te dringen”, zegt schepen Lalynn Wadera.

Klimaatproeven
Om officieel lid te kunnen worden van De Klimaatbende, moesten de leerlingen vanmorgen in Abdij van Park allerlei opdrachten uitvoeren. Zo leerden ze al spelend over de verschillende energiebronnen en de effecten van broeikasgassen op onze aarde. Ze ontdekten ook hoe zij thuis energiebewuster kunnen leven.

“Leuven klimaatneutraal maken kunnen we niet alleen. We rekenen daarvoor op Leuvenaars, bedrijven, organisaties, maar zeker ook op scholen. Heel wat gemotiveerde leerkrachten en directies hebben de voorbije jaren al stappen gezet op het vlak van duurzaamheid. Maar het is belangrijk dat we allemaal een versnelling hoger schakelen. Jongeren tonen dat ze wakker liggen van het klimaat. Met het verhaal van de Klimaatbende willen we jongeren informeren en sensibiliseren over de klimaatuitdagingen en hen zo aanzetten om op school, maar ook thuis, tot actie over te gaan”, licht schepen David Dessers toe.

Nadat de leerlingen hun opdrachten succesvol hadden afgerond, huldigden de schepenen de Klimaatbende officieel in. De komende twee jaren zullen de leerlingen samen met de leerkrachten en directies klimaatacties opzetten. De stad ondersteunt hen daarin met een uitgebreid aanbod van workshops en subsidies die allemaal terug te vinden zijn op de website van School 2030. ​ “Want scholen kunnen mee het verschil maken op weg naar een klimaatneutrale stad in 2030”, besluiten de schepenen.

School 2030
School 2030 is een samenwerking tussen de stad Leuven (dienst onderwijs, duurzaamheid en jeugd), de provincie (de MOS-werking), Leuven 2030 en partners zoals Rikolto, Mobiel 21, EcoWerf, Djapo, GoodPlanet... Samen helpen zij alle Leuvense scholen met het opstellen en uitvoeren van een concreet klimaatbeleid. ​