• image

Bert Cornillie

Schepen van cultuur, toerisme, evenementen, deeltijds kunstonderwijs en senioren

Ik ben Bert Cornillie, een ingeweken Leuvenaar. Zoals zovelen ben ik na mijn studies in Leuven blijven plakken. Maar Leuven is al van kinds af een vertrouwde plek voor me, want ik heb familie in Wilsele en Kessel-Lo. Nu woon ik in Kessel-Lo, met mijn vrouw Sibien en onze drie kinderen Merlijn, Reine en Helder.

Na mijn studies behaalde ik een doctoraat in de Romaanse Taalkunde en werd ik onderzoeker en docent Spaanse taalkunde aan de KU Leuven. Sinds 2022 ben ik hoogleraar. Mijn academisch werk heb ik steeds gecombineerd met vrijwilligerswerk, onder meer bij de Ouderraden van de Kesselse scholen De Speelkriebel en De Mozaïek, het Overleg Buurtcomités Kessel-Lo en Straten Vol Leuven.

Op 1 januari 2023 volgde ik voormalig schepen Denise Vandevoort op. Mijn academische activiteiten zal ik nu terugschroeven om me ten volle op mijn schepenambt te storten.

Mensen bijeenbrengen en samen het verschil maken is mijn tweede natuur. Ik ben een ploegspeler, altijd met de ambitie om dingen beter te maken en de betrokkenheid te verhogen. Samen verantwoordelijkheid nemen en ergens de schouders onder zetten geeft erg veel voldoening en vormt je voor het leven. Daarom engageer ik me om van Leuven een van de meest zorgzame, groene en welvarende steden van Europa te maken.

Mijn prioriteiten:
  • De intense samenwerking met de mensen in het veld verderzetten
  • Inzetten op kruisbestuiving tussen bevoegdheden, zoals de band tussen senioren en kleinkinderen op het SLAC, of toerisme op maat van het cultuuraanbod
  • Creëren van fysieke en mentale ruimte voor creatievelingen
  • Begeleiden van grote bouwprojecten zoals de podiumkunstensite en het stadhuis als open en toegankelijke huizen met verhalen over het verleden en de toekomst van de stad
Bert Cornillie
"Mensen bijeenbrengen en samen het verschil maken is mijn tweede natuur."
  • March 1st, 2023
Wake met stiltemoment voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije

Gisterenavond verzamelden naar schatting 150 personen op het Martelarenplein in Leuven om de vele slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije te herdenken. De stad Leuven organiseerde de wake, samen met de Leuvense organisaties Hevi en Koerdisch Democratisch Gemeenschapscentrum.

  • February 17th, 2023
Leuven gaat voluit voor Europese Culturele Hoofdstad 2030

Meer dan 200 vertegenwoordigers uit de brede cultuursector kwamen vrijdagavond 17 februari samen om mee hun schouders te zetten onder Leuven Culturele Hoofdstad 2030. Opvallend was de verscheidenheid aan deelnemers. Zowel de grote huizen, kleinere culturele organisaties als jong talent waren aanwezig. De centrale vraag is: hoe kan cultuur de verbeeldingskracht aanreiken om onze stad en regio in 2030 en daarna vorm te geven. De cultuursector is aan boord.

  • January 26th, 2023
UiTPAS opent een pop-uploket

UiTPAS opent een pop-uploket op de Tweebronnen-site. Je kan er terecht met je vragen over bijvoorbeeld het kansentarief of over organisaties die aangesloten zijn bij UiTPAS. “Leuvenaars die het financieel moeilijk hebben, krijgen met een UiTPAS aan kansentarief een extra korting van 80% op tickets, lidgeld of inschrijvingsgeld. Zo geven we veel meer mensen de kans om te genieten van het vrije tijdsleven”, legt schepen van cultuur Bert Cornillie uit. ​